Wij garanderen een spoedige installatie

Best geteste isolatie

Goed beoordeeld op Google

Natuurvriendelijk isoleren

Hoe herken je een vervuilde spouwmuur?

16 June 2021

16 June 2021

Het is van groot belang om een vervuilde spouwmuur te herkennen aangezien de isolatie bij een vervuilde spouwmuur niet werkt. In dit blogbericht lichten we toe hoe u een vervuilde spouwmuur herkent om de voorkomen dat uw woning niet goed meer is geïsoleerd.

1. Een vochtplek op de muur

Een spouwmuur bestaat uit twee delen en zolang deze twee delen elkaar niet raken, betekent dit dat er geen kans bestaat op vochtproblemen. Zonder vochtproblemen blijft een woning dus goed geïsoleerd. Wanneer u vochtplekken op de muur gaat zien, betekent dit dus dat er vochtproblemen zijn in de spouwmuur. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat de isolatie niet meer werkt. Vochtplekken kunnen duiden op een lek of dat de twee delen van de spouwmuur met elkaar zijn verbonden. Op het moment dat u vochtplekken gaat zien, is het dus van groot belang om actie te ondernemen!

2. Een koude plek op de muur

Naast een vochtplek op de muur kan ook een koude plek op de binnenmuur een aanwijzing zijn van een vervuilde spouwmuur. Doordat een woning goed wordt geventileerd, zorgt dit ervoor dat het vocht dat aanwezig is in de lucht niet gaat condenseren op één plek waardoor de vochtplek dus uitblijft en er alleen een koude plek ontstaat. Het hebben van een koude plek op een binnenmuur wordt ook wel de koudebrug genoemd. Het isolatiemateriaal wordt dan niet goed verdeeld door het aanwezige vuil waardoor er dus koude plekken ontstaan. Hierdoor gaat er snel veel warmte verloren.

3. Het wordt niet warm in huis

Ook door de temperatuur van de woning te controleren kunt u achterhalen of de spouwmuur vervuild is. Is het gedurende de koude wintermaanden een comfortabele temperatuur of merkt u dat het kouder is dan normaal? Wanneer het kouder is, duidt dit mogelijk op een vervuilde spouwmuur waardoor de isolatie dus niet meer goed werkt.