Wij garanderen een spoedige installatie

Best geteste isolatie

Goed beoordeeld op Google

Natuurvriendelijk isoleren

Spouwmuur isoleren en vleermuizen, is onderzoek verplicht?

30 november 2023

30 november 2023

De donkere spouwmuur is een geliefde plek voor vleermuizen. Isototaal voert de isolatiewerkzaamheden op vleermuisvriendelijke wijze uit om de vleermuizen te beschermen. We vertellen u graag hoe we uw woning veilig kunnen isoleren op een verantwoorde en diervriendelijke manier, in hoeverre een ecologisch onderzoek verplicht is en of u als huisbezitter het risico loopt op een boete.

Hoe weet u of er vleermuizen in de spouwmuur zitten?

De eerste vraag is natuurlijk of er vleermuizen zitten in uw spouwmuur. Dit kunt u gemakkelijk zelf controleren. Vleermuizen laten vaak uitwerpselen achter bij het naar binnen kruipen in de spouw. Overdag kunt u daarom gemakkelijk zien of er vleermuizen zitten in uw spouwmuur. De uitwerpselen zijn kleine keuteltjes die bestaan uit droge insectenresten. Door de droge stoffige structuur is de vleermuizenkeutel dus prima te herkennen. Wij adviseren u om overdag eens de spouwmuren van uw huis te bekijken en te controleren of u deze uitwerpselen ergens tegenkomt. Let naast de muren ook op vensterbanken.

Is een onderzoek voor vleermuizen verplicht?

De Raad van State heeft onlangs bepaald dat het verplicht is om te onderzoeken of er vleermuizen aanwezig zijn voordat huiseigenaren de spouwmuur isoleren. Zo’n ecologisch onderzoek is prijzig en kan wel 2 jaar duren. Als oplossing heeft het demissionair kabinet daarom voorgesteld om gemeenten in Nederland te verplichten om ecologisch onderzoek te doen naar vleermuizen. De verantwoordelijkheid verschuift hiermee van de huiseigenaren naar de gemeenten. Dit geeft u als huiseigenaar de garantie dat u de spouwmuur van uw huis kunt isoleren zonder dat u voor een duur onderzoek hoeft te betalen.

Kan ik als huiseigenaar een boete krijgen als ik geen ecologisch onderzoek laat uitvoeren?

Het demissionair kabinet kan zich niet veroorloven dat de voortgang van spouwmuurisolatie van talloze huizen in Nederland stil komt te liggen. Mocht u hier meer over willen weten raden wij u aan om telefonisch contact met ons op te nemen via 072-3033448.

Hoe gaat Isototaal om met eventuele vleermuizen in uw spouw?

Als er inderdaad vleermuizen blijken te zitten in uw spouwmuur dan zorgt Isototaal er natuurlijk voor dat de vleermuizen de spouwmuur veilig verlaten. Dit doen we door verschillende diervriendelijke technieken toe te passen. Onze medewerkers hebben hiervoor een speciale cursus gevolgd en weten exact hoe de vleermuizen de spouwmuur veilig kunnen verlaten. We plaatsen ook ‘exclusion flaps’ waardoor vleermuizen niet meer de spouwmuur in kunnen, maar wel naar buiten.

Indien u de vleermuizen een nieuw onderkomen wilt bieden, raden we u aan een vleermuiskast te installeren.
Heeft u interesse in het laten isoleren van uw spouwmuur, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag!