Wij garanderen een spoedige installatie

Best geteste isolatie

Goed beoordeeld op Google

Natuurvriendelijk isoleren

Hoe herken ik een spouwmuur?

7 mei 2020

7 mei 2020

Een spouwmuur bestaat uit twee muren. Tussen deze muren wordt een kleine ruimte gelaten. Deze ruimte is ongeveer tussen de drie en zeven centimeter groot en dit wordt de spouw genoemd. Maar hoe kunt u een spouwmuur herkennen? Bijvoorbeeld in uw eigen woning. Dat leest u in dit blogbericht.

1. Dikte van de muur

Een manier om te onderzoeken of u een spouwmuur heeft, is door te kijken naar de dikte van de muur. De dikte van de muur kan worden achterhaald door eerst de breedte van de binnenmuur te meten, gevolgd door de breedte van de buitenmuur. Het makkelijkste is om dit te doen in centimeters. De metingen van de muren telt u bij elkaar op. Als de binnen- en buitenmuur samen breder zijn dan 25 centimeter is het een spouwmuur. Zijn de muren samen minder breed dan 25 centimeter? Dan heeft u niet te maken met een spouwmuur.

2. Jaar van bouw

Een andere manier om een spouwmuur te herkennen, is door te kijken in welk jaar het huis is gebouwd. Een huis dat is gebouwd tussen 1930 en 1976 hebben vaak spouwmuren. Helaas zijn deze niet geïsoleerd, omdat de huizen wat ouder zijn. Bij huizen die zijn gebouwd tussen 1976 en 1987 kunt u vrij zeker zeggen dat het huis spouwmuren heeft. Als u huis gebouwd is na 1987 kunt u aannemen dat het huis spouwmuren heeft. Bij alle huizen die vóór 1990 zijn gemaakt, is het wel belangrijk om ook te controleren of de spouwmuur goed geïsoleerd is. Een woning gebouwd voor 1930, heeft geen spouwmuren. Tenzij de woning tussentijds is gerenoveerd.

3. Bouwtekening

Een niet zo populaire methode om te kijken of u te maken heeft met een spouwmuur is door te kijken op de bouwtekening. Vaak hebben de bewoners van het huis de tekening niet meer. Hierdoor kan ook niet worden gekeken of de woning bestaat uit spouwmuren.

4. Weinig moeite doen?

Wilt u in een oogopslag weten of u te maken heeft met een spouwmuur? Kijk dan of er een ventilatierooster aan de buitenkant van de muur zit. Als er een rooster zit heeft u te maken met een spouwmuur en anders niet. U kunt ook kijken naar de opbouw van de gevel. Heeft u  een enkelsteensmuur? Dan is er geen sprake van een spouwmuur. Heeft u in uw woning een spouwmuur herkent en bent u benieuwd of hij goed geïsoleerd is? Wij zijn gespecialiseerd in het isoleren van spouwmuren met Neopixels HR++ IsoPARELS. Wilt u hier meer informatie over? Neem contact met ons op.